
Dünyadaki En Büyük Budist Yerleşim Yeri
Çin’deki Larung Gar Vadisi’nde yeşil tepelerin arasında, kırsal bir bölgede görmeyi bekleyebileceğiniz en son şey, binlerce kırmızı ahşap kulübeden oluşan bir yerleşim alanı var. İzbe bir yerde olmasına rağmen, dünyanın en büyük Budist yerleşimi olan Larung Gar Budist Akademi’ye ev sahipliği yapıyor. Bu renkli yerleşim alanı 1980’lerde ortaya çıktı ve şu anda 40.000’den fazla keşiş ve rahibe için bir cennet. Sertar’da yayılan bu yerleşim alanı 3000m yüksekliğe kurulmuş, din adamlarının burada çalışmak için sert iklim koşullarıyla savaşıyor. Ahşap kulübele birbirlerine o kadar yakın inşaa edilmiş ki engebeli topraklara yayılmış kırmızı bir deniz gibi gözüküyor. Keşişler ve rahibeler akademiye yakın ikamet ediyor, yaş ve cinsiyetlerine göre ayrılıyorlar. Ayrı bir dini cennet olan Sertar, Chengdu’ya yaklaşık 370km uzaklıktadır ve ziyaret etmek isteyenlerin bir rehber ile birlikte 20 saatlik bir yolculuk yapmaları gerekir.
Fotoğrafçı Wanson Luk, 20 saatlik engebeli bir yolculuktan sonra rehberiyle Chengdu’nun izbe yerlerine ulaştı. 34 yaşındaki Budist, Larung bölgesinde iki küçük konukevinin olduğunu, ancak yer olmadığından girişe yakın bir yerde kalması gerektiğini söylüyor. Budist merkezinde iki gün kaldı ve törenlere katıldı. Luk, yerleşimin herkesi memnuniyetle karşıladığını ve bağışlarla ve küçük işletmelerinden kazandıklarıyla yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.
İnanılmaz akademi 1980 yılında Nyingma geleneğinin etkili bir budist rahibi olan Jigme Phuntsok tarafından ıssız vadide kuruldu. Çok uzak olmasına rağmen Larung Gar, bir avuç öğrenciyle başlayıp dünyadaki en büyük Budist yerleşim yeri haline geldi.
Çeviren: Yaprak Sayın
(DailyMail)
YORUMLAR
Uno Chiyo: 20. Yüzyıl Japon Edebiyatında Aykırı Bir İsim
Aslı İdil Kaynar
George Orwell’in 1984’ünü Niçin Okumalıyız?
Erdinç Akkoyunlu
Emile Zola’nın Thérèse Raquin Romanında Suç ve Ceza
Hülya Soyşekerci
Kozmik Tokat: Tenzil-i Rütbe
Ergin Ozan Ekşioğlu
Parçalanmış Zamanlar
Semih Gümüş
Babam’a Mektuplar I: Fantom Ağrısı
Deniz Gündoğan İbrişim
Synonymes / Eşanlamlılar – Bir Varoluş Mücadelesi
Özkan Ali Bozdemir
Kabil’in Dili ve Öfkesinin Sınırları
Erhan Sunar
Bir Resmin Kalmış Bende...
Uğur Vardan
Kutsal Aile Öyküleri
Fulya Kılınçarslan
Ormanı Düşlemek, Ormanda Yaşamak
A. Ömer Türkeş
George Orwell’in 1984’ünü Niçin Okumalıyız?
Erdinç Akkoyunlu
İyiliğin Vicdanı, Aklın Gaddarlığı
Murat Erdin
Pascale Roze'nin Avcı Sıfır'ı ya da Bizim Bahtsız Yazgımız
Sedat Sezgin
Bir Nevi Deja Vu: Yeşil Rehber
Deniz Moralıgil
Pieta: İnsan Eti İle Anne Arasındaki İntikam Bağı
Halil Dusak