
Edebiyatta Engelliler
Edebiyatta karakterlerin engelleri çoğunlukla intikam, takıntı, savaş, cinsiyet eşitsizliği gibi ana temaları işlemeye yarar. Engeller metafora dönüşürken karakterlerin engellerle olan fiziksel deneyimleri geri planda kalır.
III. Richard’ın girişindeki monologda Kral Richard kinci ve ahlaksız olduğunu ilan eder, kötü adam olmaya kararlıdır. Kininin kaynağı çirkin bedeni ve kamburudur. Richard kendisini uygunsuz, yarım kalmış, damgalanmış ve deforme görür. Fiziksel durumu hainliğinin gerekçesidir. Richard’ın somut fiziksel deneyimi soyut bir açıklama olarak kalır, çektiği acıdan ancak hırslandığını göstermek için söz edilir. “Deformasyon”u fiziksel bir deneyimden öte zalimliğinin sembolüdür, “yarım kalmış” olan bedeni değil karakteridir.
Moby Dick’te Kaptan Ahab’ın protez bacağı da, Richard’ın kamburu gibi, kaptanın takıntılı kişiliğinin sembolüdür. Jane Eyre’da çatıdaki deli kadın kimliğiyle öne çıkan Bertha Mason’ın durumu kadınların maruz kaldığı baskı ve şiddeti simgeler. Lady Chatterley’in Âşığı’nda Clifford Chatterley’nin tekerlekli sandalyesi dünya savaşı üzerine yapılan bir yorumdur. Tüm bu karakterlerin engelleri intikam, takıntı, savaş, cinsiyet eşitsizliği gibi ana temaları işlemeye yarar. Engeller metafora dönüşürken karakterlerin engellerle olan fiziksel deneyimleri geri planda kalır. Çoğu okur karakterlerin engellerini yorumlamaya alışmıştır, fiziksel deneyimlerinden bahsedilmemesini doğal karşılar.
Rockwell Kent
Yirminci yüzyılın sonlarından bu yana edebiyatın engellere karşı olan tutumu da değişiyor. Karakterlerin engelleri artık yalnızca soyut birer gösterge değil. Engelli bedenler tipleştirilmekten, yanlış temsil edilmekten ya da ilham kaynağı olarak görülmektense kendi hikâyelerini kendi sesleriyle anlatıyor. Bunun yakın zamandaki örneklerinden biri Eylül ayında yayımlanan, editörlüğünü Peter Catapano ve Rosemarie Garland-Thomson’ın üstlendiği About Us: Essays from the Disability Series of the New York Times (Bize Dair: New York Times’ın Engeller Dizisinden Yazılar) başlıklı çalışma. Kitabın adı amacını açıklar nitelikte: Engellilere deneyimlerini birinci elden aktarabilecekleri bir alan yaratmak ve farklı olmanın yükünü bir araya gelerek hafifletmek. About Us’ta yer alan yaklaşık altmış yazı sekiz kategori altında toplanıyor: adalet, aidiyet, iş hayatı, yolunu bulmak, başa çıkmak, aşk, aile ve neşe. Kenny Fries’ın engelli insanların Nazilerin ilk kurbanı olduğunu anlatan tarihi makalesinin yanında daha kişisel hikâyeler anlatan yazılar da bulunuyor.
Yazarların körlük, sağırlık, panik atak, kekeleme, felç gibi çeşitli engellerle olan deneyimlerine kulak verirsek belki engellere duyulan korkuyu ve engelli kimliğini daha iyi anlayabilir, engelleri sembolleştirme eğiliminden biraz olsun sıyrılabiliriz.
Başlıktaki desen: HyattMoore
YORUMLAR
Montaigne’nin Denemeler’i Kimin İçin Yazıldı?
Erdinç Akkoyunlu
Uno Chiyo: 20. Yüzyıl Japon Edebiyatında Aykırı Bir İsim
Aslı İdil Kaynar
Emile Zola’nın Thérèse Raquin Romanında Suç ve Ceza
Hülya Soyşekerci
Kozmik Tokat: Tenzil-i Rütbe
Ergin Ozan Ekşioğlu
Parçalanmış Zamanlar
Semih Gümüş
Babam’a Mektuplar I: Fantom Ağrısı
Deniz Gündoğan İbrişim
Synonymes / Eşanlamlılar – Bir Varoluş Mücadelesi
Özkan Ali Bozdemir
Kabil’in Dili ve Öfkesinin Sınırları
Erhan Sunar
Bir Resmin Kalmış Bende...
Uğur Vardan
Kutsal Aile Öyküleri
Fulya Kılınçarslan
Ormanı Düşlemek, Ormanda Yaşamak
A. Ömer Türkeş
Montaigne’nin Denemeler’i Kimin İçin Yazıldı?
Erdinç Akkoyunlu
İyiliğin Vicdanı, Aklın Gaddarlığı
Murat Erdin
Pascale Roze'nin Avcı Sıfır'ı ya da Bizim Bahtsız Yazgımız
Sedat Sezgin
Bir Nevi Deja Vu: Yeşil Rehber
Deniz Moralıgil
Pieta: İnsan Eti İle Anne Arasındaki İntikam Bağı
Halil Dusak